Sidan 17



2020-08-28

Mageia 8 Beta 1.

Nu har jag installerat Mageia 8 Beta 1. Det var uppgift om att installationen skulle ta omkring 20 minuter. Installationen tog ungefär 1,5 timmar. Dessutom visade sig att efter installationen fanns det över 800 program att uppdatera. Jag avstår att uppgradera dessa, det tar lite väl lång tid att göra det. Jag väntar nog till nästa version.
Tillägg.
Jag har nu gjort en komplett installation på min andra dator. Det gick med en helt annan fart. Hela installationen (VirtualBox) med uppgradering av 898 paket gick på c:a 1 timme. Lite bättre fart ;).


2020-08-23

Wifi och support.

Först support. Jag har skrivit lite om vad som är bra att ha när man ska hjälpa andra på distans.

Nu en historia om krånglande wifi-installation.
Jag hjälper en släkting med installation av en Raspberry Pi 4B. När det kommer till uppkoppling till hens lokala wifinät börjar det strula. RPi:n hittar inget wifinät. Släktingen klickar på nätverkssymbolen (uppe i högra hörnet), inget nätverk kan hittas. Vi börjar då att editera filen /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf. Nä, inget nätverk. Vi gör en omstart, inget nätverk. Det slutar med att hen får ta sin RPi och åka hem till mig.
Vi börjar om med felsökandet. Vi byter micro-SD-kort men ingen skillnad. Vi tar bort hens nätverk ur filen /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf så att bara mitt nätverk är inskrivet. Nu fungerar det. Vi lägger till uppgifterna om hens nätverk i filen. Nää, då fungerar det inte. Efter flera olika modifieringar av filen /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf kommer vi så småningom fram till att problemet ligger i att lösenordet (psk) börjar med stor bokstav. När vi ändrar till liten bokstav så fungerar det som det ska.

Min släkting åker hem till sig och tänker byta lösenordet i sin router. Hen ansluter RPi:n till nätverket och hen anger det ursprungliga lösenordet (med inledande stor bokstav) och se, RPi kopplar upp sig som den ska. Därpå kontrollerar hen hur det ser ut i /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf. Och se, nu står lösenordet med inledande stor bokstav.
Min släkting slipper byta lösenordet i sin router.
Det hela avslutas med ett stort frågetecken hos oss båda. ????


2020-08-14

Ny laserskrivare.

Jag har införskaffat en ny laserskrivare, HP Color Laser 150. Då den enligt specifikationerna inte anger Linux som OS blev jag till en början lite frågande. När jag skulle installera den som skrivare i Mageia finns den inte upptagen bland HP's skrivare.
Jag sökte på nätet efter drivrutiner till skrivaren och där hittad jag program att ladda ner och installera. Därefter gick allt som smort att välja skrivaren som standardskrivare.
Så jag är nöjd och belåten.


2020-08-11

Sigil.

Sigil är ett program för att skriva en e-bok. Programmets ide' är att skapa en e-book med html-kod. Visst, det går men kravet är att du verkligen kan html för här gäller det verkligen att koda. Programmet är dessutom instabilt, det kraschar lätt om man inte är snabb att skriva koden rätt. Det går åt mycket tid till själva kodandet som själ tid från skrivandet.


2020-08-06

USB TFT-touchscreen.

Jag har installerat Raspberry Pi 2,8" USB TFT-touchscreen på en Raspbery Pi 4B. Efter lite småstrul så funkade det OK. Efter omstart (reboot) kom ett terminalfönster upp i displayen. Jag anslöt ett tangentbord och det fungerad direkt. Jag är mycket nöjd med resultatet.
Nu ska jag bara hitta ett stöd till displayen så jag kan ha den stå upp.


2020-08-05

BME280 Temperatur, Tryck, & Fuktighets Sensor.

Jag har nu installerat BME280 på en Raspbery Pi 3B.


2020-08-04

Arduino Micro.

Jag skulle börja använda Arduino Micro men kunde inte nå kortet via USB. Lösningen visade sig vara att uppdatera Arduino IDE. Jag beskriver det här.


2020-07-25

Erfarenhet.

Idag på morgonen försökte jag ta en bild med min nya Raspberry Pi kamera och fick ett fel. Det gick inte att ta någon bild. Felet bestod även efter en omstart av RPi. Då fick jag ide'n att köra en uppdatering. Uppdateringen visade att det fanns 6 stycken uppdateringar att göra. Jag körde då en uppgradering som under körningen visade att det var en uppgradering av operativsystemet. Efter uppgradering och omstart av RPi försökte jag ta en bild. Nu lyckades jag att ta en bild och jag blev nöjd med att jag löst problemet.


2020-07-17

Raspberry Pi High Quality Camera.

Idag fick jag Raspberry Pi High Quality Camera som jag beställde den 6 Juli. 11 dagars leveranstid.
Jag har monterat den i en Raspberry Pi 4B. Inställning av skärpa var rejält pillig. Jag höll på en bra stund innan jag lyckades få till det. Det gällde att göra små justeringar för att få till skärpan. Jag fick hjälp av följande instruktioner.


2020-07-05

QR-kod.

I går fick jag en tavla med en broderad QR-kod. Jag testade den med min smartphone och den fungerade!!! Nu på morgonen tog jag ett fotografi av tavlan och la upp i min dator. Jag testade datorbilden med min smartphone och det fungerade även nu, bilden av QR-koden i datorn.


2020-07-02

Raspberry Pi och cputemperatur.

Idag fick jag ögonen på hur man kan visa vilken temperatur CPU:n har i Raspberry Pi. Artikeln innehåller exempel i bland annat C, Python och shell.


2020-06-29

Raspberry Pi och temperatursensor DHT22.

Idag på morgonen trodde jag min utomhustemperatursensor (DHT22) lagt av. Men efter att jag tagit in den med avsikt att byta ut den så när den torkat så började den fungera. Det är första gången på många år detta hänt. Nu ska jag bara försöka hitta ett fuktsäkert hölje.


2020-06-21

Raspberry Pi OS, recension.

Jag upplever att Raspberry Pi OS inte är färdigutvecklad, flera saker fungerar inte eller saknas. Bland annat CLI-programmet gpio. Vidare verka php inte fungera som tidigare, äldre program med anrop till andra program fungerar inte. Jag blev tvungen att välja en tidigare version av Raspbian buster (2020-02-05-raspbian-buster.img) för att kunna utnyttja gpio och php i mina program.
Hoppas att det snart kommer en ny version av Raspberry Pi OS som är mer bakåtkompatibel med senaste versionen av Raspbian.


2020-06-18

Raspberry Pi OS krasch.

När jag skulle editera visudo gjorde jag ett fel som innebar att kommando sudo inte längre fungerade. Detta fick till följd att jag blev tvungen att installera om operativsystemet och alla tillägg jag installerat. Kommandot jag skulle göra var sudo visudo och lägga till följande i slutet:
www-data ALL=NOPASSWD:ALL
Av misstag lade jag in ett mellanslag mellan NOPASSWD: och ALL.
Därefter gick det inte att använda sudo eller program som krävde root-behörighet.


2020-06-16

Raspberry Pi kommando gpio.

I Raspberry Pi OS är kommandot gpio är ändrat till raspi-gpio.
Jag har skrivit lite mer om detta här.


2020-06-13

Mageia 7 uppdatering.

Det kom en uppdatering till Mageia 7 nu på morgonen som gällde bland annat LibreOffice. Uppdateringen krånglade, kunde inte genomföras.
Jag fick avinstallera LibreOffice, ladda ner senaste versionen. Därpå följde jag instruktioner för installationen. Nu genomfördes resten av uppdateringen utan bekymmer.


2020-06-10

Ny Rasperry Pi, 8GB RAM.

Igår anlände Raspberry Pi 4B med 8GB RAM.
Jag installerade det omdöpta till Raspberry Pi OS i ett 64 GB microSD-kort.


2020-05-28

Ny Rasperry Pi, 8GB RAM.

Fick just ett mail om att det kommit ut en ny modell av Raspberry Pi 4, så jag kastade mig på datorn och beställde ett ex, totalt 98£.
Den nya modellen är bestyckad med 8GB RAM.


2020-05-20

Problem i RasPiO Analog Zero.

Har fått ett mindre problem med RasPiO Analog Zero med version Jessie av Raspbian.


2020-05-08

Fotoprogram i Gtk.

Nu har jag lyckats konstruera ett program i Gtk med vilket jag kan ta ett fotografi med Raspberry Pi Camera.


2020-05-01

Installera pigpio.

Jag har uppdaterat instruktionerna för installation av pigpio.
Även instruktionerna för BMC2835 har blivit uppdaterade.


2020-04-16

Möjligt trubbel med Raspberry Pi Camera.

Jag har upptäckt ett möjligt trubbel med kameran till Raspberry Pi samt även hittat en lösning till problemet.


2020-04-01

Bok om MySQL och Python.

Häromdagen fick jag hem boken "MySQL Connector/Python Revealed".
Jag beställde den då jag kört fast i ett program där jag vill presentera databasresultat i en Display-o-tron 3000.


2020-03-06

Program till Display-o-tron 3000.

Display-o-tron 3000 är ett tillbehör till Raspberry Pi. Display-o-tron 3000 har, enligt mig, ett par nackdelar:
1. Det saknas ett API för programspråket C utan bara för Python.
2. Display-o-tron 3000 stöds inte längre av Pimoroni. Det finns inte längre att köpa.
Eftersom jag har ett exemplar i min ego vill jag använda den. Jag tyckte det skulle passa till att visa aktuell utomhustemperatur. Efter mycket experimentera har jag nu lyckats skapa program i C och Python för att hämta aktuell temperatur ur en MySql-databas och presentera resultatet i Display-o-tron 3000.
Det återstår lite finslipning men det fungerar acceptabelt.


2020-02-25

MySql till remote host.

Nu finns ett fungerande programexempel. C-program


2020-02-16

MySql till remote host.

Nu har jag lyckats skriva ett C-program som accessar en remote databas, en databas i en annan dator.


2020-02-08

Raspbian.

Nu har det kommit nya versioner av Raspberry Pi's operativsystem Raspbian;
2020-02-05-raspbian-buster.img
2020-02-07, NOOBS_v3_3_0


2020-02-04

Falska e-mail.

Det är tråkigt att man får e-mail från falska avsändare. De låtsas komma från kända företag med diverse lockande erbjudande. Men om man kollar URLen vem som är verklig avsändare så är det en address som inte kopplas till angivet företag.
Jag brukar radera meddelandet utan att läsa det samt omedelbart tömma papperskorgen.
Jag vill på detta sätt påminna om förekomsten av dessa försök till bedrägerier.


2020-01-25

Raspberry Pi.

Jag har hållit på och editerat en del sidor på hemsidan. Bland annat om Raspberry Pi Kamera och Raspberry Pi Utveckling. Ändringar och förtydliganden har gällt användning av hemsida på Raspberry Pi. Jag har även gjort mindre rättelser och förtydliganden på andra sidor.


2020-01-19

ESP8266.

Jag fick ett tips om Internet of Tings som använder ESP8266.


2020-01-15

Raspberry Pi och Pan Tilt HAT.

Jag har återupptagit användandet av Pan Tilt HAT. Kul att fjärrstyra en kamera. Jag monterade Pan Tilt HAT på en Raspberry Pi 3A+.


2020-01-07

Raspbian.

Jag har haft lite problem med få en hemsida på en Raspberry Pi att fungera. I hemsidan ska man styra GPIO. Koden innehåller php-kod som ska göra jobbet (tända och släcka en lysdiod). Men jag fick inte php-koden att fungera.
Det visade sig att när man övergick från php5 till php7.3 är det ett library som inte installeras med automatik vid installation av php7.3. Efter en del letande på nätet hittade jag att för att kunna exekvera php-kod inne i html-kod behövs library libapache2-mod-php7.3. Dessutom behöver följande göras:
Efter att ha installerat libraryt och gjort nedanstående fungerade det direkt.
Kopiera gpio:
sudo cp /usr/bin/gpio /usr/local/bin/gpio
Ändra behörigheten:
sudo chmod +s /usr/local/bin/gpio


2020-01-06

Raspberry Pi.

Jag har en bordslampa som jag styr med en Raspberry Pi. Lampan ska tändas vid solens nedgång och släckas vid solens uppgång Klockan var 14:55 och det var ganska mörkt och lampan var fortfarande släckt. Det fick mig att undra om programmet i aktuell Raspberry Pi slutat fungera. Jag kollade med SMHI när solen skulle gå ner. Den skulle inte gå ner förrän klockan 15:03. Då gick en lättnades suck genom mig. Det var mörkret som lurat mig. När klockan blev 15:03 så tändes lampan. Skönt, allt fungerade som det skulle. Här finns en PDF-fil med programmet.


2019-12-26

Mageia 7.

Nu har jag definitivt gått över till Mageia 7. Övergången till Mageia 7 gjordes genom att jag bytte hårddisk. Det som orsakat fördröjningen har varit problem med uppgradering. Den gamla hårddisken var partitionerad på ett "felaktigt" sätt. För att kunna uppgradera från Mageia 6 till Mageia 7 var en av partionerna för liten. Nu har jag partitionerna för operativsystem mm på 50 GB och partitionen home på 405 GB.
Den "gamla" hårddisken har jag sparat orörd ifall jag kommer på att jag glömt föra över något till den nya hårddisken.


2019-12-11

Raspberry Pi och Bluetooth.

Jag har införskaffat en bluetooth USB-adapter. Vidare har jag monterat och driftsatt den på en Raspberry Pi 2B.


2019-12-09

Raspberry Pi och microSD-kort.

Jag hade "förstört" möjligheten att använda wifi genom ett felaktigt val i raspi-config. Detta fick till följd att jag installerade Raspbian på ett nytt SD-kort. Jag ville behålla de program som jag själv utvecklat. Det löste jag på följande sätt:
Först skapade jag en mapp på min PC. Sedan satte jag in det "skadade" SD-kortet i datorns SD-kortläsare. Nu kunde jag öppna mappen rootfs på SD-kortet med filhanteraren. Då blev det enkelt att hitta mappen med mina egna program. I och med att jag hittat programmen kunde kopiera programmen från SD-kortet till PC:n.
När det var gjort så var det enkelt att med ftp kopiera program till Raspberry Pi:en med det nya SD-kortet.


2019-12-07

Raspberry Pi och Wifi.

Jag har införskaffat en wifi-adapter, Ralink RT5370 (802.11N). I början hade jag problem med den, jag fick den inte att fungera, trodde jag. Efter ett par dagars letande efter felet visade det sig att det var inget fel på adaptern. Den hade "stulit" IP-addressen från en annan enhet. Därför hitta jag den inte. När jag åtgärdat "felet" så fungerade den direkt.


2019-11-27

Rapberry Pi och Bluetooth.

Nu har jag testat att styra Raspberry Pi Zero W med min mobiltelefon (W715) via bluetooth. Jag kunde manövrera markören från telefonen. Lite långsamt gick det men det fungerade.


2019-11-25

PiUART.

Jag har införskaffat ytterligare ett tillbehör till Raspberry Pi, PiUART.
PiUART är ett pyttelitet kort för att erhålla en seriel anslutning till Raspberry Pi. Det lilla kortet monteras på stiften 1 - 10.


2019-11-20

Raspberry Pi, telefon och wifi.

Idag upptäckta jag att min mobiltelefon och en Raspberry Pi fått samma IP-address.
En av mina RPi:n krånglade genom att låsa sig. Jag tänkte att det berodde på fel i SD-kortet. Jag bytte SD-kort och då fungerade den. Det var i samband med detta jag upptäckte addressfelet.
Nu när RPi: fått ett nytt SD-kort så "flashade" jag om det gamla SD-kortet.


2019-11-19

Raspberry Pi Zero.

Jag har uppdatera sidan om Raspberry Pi Zero. Bland annat med ett par programexempel.


2019-11-12

Seriel anslutning.

Jag har nu kopplat ihop två RPi med varandra seriel anslutning. Jag kopplade TX på den ena RPi till RX på den andra och vice versa. Samt GND med varandra på bägge RPi.

Jag började med att editerade /boot/config.txt.
sudo nano /boot/config.txt
Sist i filen lade jag till:
enable_uart=1

Sedan var det dax att välja att aktivera Serial genom att öppna raspi-config:
sudo raspi-config
Jag valde 5 Advanced Option - P6 Serial - (loginshell) N - (enable serial port) Y - Finish - sudo reboot

Efter att ha gjort detta i båda RPi startade jag minicom i båda RPi:
minicom -b 9600 -o -D /dev/ttyS0

När jag skriver i den ena RPi syns texten i den andra RPi och vice versa.


2019-11-08

Nytt microSD-kort.

Jag har blivit tvungen att byta microSD-kort i en Raspberry Pi B+ på grund av att det inte gick att skriva till det gamla kortet längre. OS blev Raspbian Buster. Jag upptäcker att vid val av WEP som wifi kvarstår fortfarande felet att systemet envisas med att lägga till sitationstecken runt lösenordet. Åtgärden blir att editera /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.config och ta bort tecknen.
Uppdateringen efter installationen tar lång tid men det får man väl leva med när det är en gammal modell av Raspberry Pi.
Om inte annat så har man något att göra.


2019-11-06

Uppdatering av PiTFT.

Mina uppgifter om Adafruit PiTFT har blivit gamla så jag har blivit tvungen att uppdatera informationen.


2019-10-30

Nyttan av backup.

Jag är tacksam för att jag tagit backup på bland annat de Raspberry Pi:er där microSD-korten blivit förstörda. Efter det att jag satt in nya microSD-kort kunde jag snabbt få tillbaka informationen från backuperna. Detta fick mig att även ordna backupen på den senaste Raspberry Pi:n.


2019-10-29

Trasiga microSD-kort för Raspberry Pi.

Jag har råkat ut för att två microSD-kort blivit förstörda. Inget av korten gick att använda igen. Det gick inte skriva på dem för att göra om installationen. Det fick till följd att jag blev tvungen att ta nya kort och göra om installatioen av Rasbian från början.
Å andra sidan så har jag flera SD-kort som fungerat i många år i sina Raspberry Pi's.


2019-10-26

Wiringpi uppgradering.

I samband med att jag vill kunna styra Raspberry Pi via en hemsida fick jag hjälp från Raspberry Pi Forum.
Jag har gjort en sammanställning här och här.


2019-10-21

Raspberry Pi och webb.

Jag blev tvungen att modifiera ett program för Raspbery Pi med OS Raspbian Buster.


2019-10-16

Arduino MKR WIFI 1010.

Nu har jag installerat programvara för Arduino MKR WIFI 1010 och testkört programmet Blink. Allt fungerade som det ska.
Jag har även fått igång wifi. Jag testade med ett exempel som pingar en annan dator i nätet. Använde WAP. Jag provade med WEP men det fungerade inte.
Instruktioner på svenska.


2019-10-15

Ny Raspberry Pi 4.

Idag kom den nya Raspberry Pi 4B nu på 4GB ;)
Jag installerade Raspbian Buster på ett 32GB microSD-kort.
Samtidigt fick jag en leverans från Kjell&Co på en Arduino MKR WIFI 1010. Dessutom dök tidningen Linux Format upp i brevlådan.
En riktig liten julafton.


2019-10-10

Raspberry Pi 4 överhettad.

I går gick min ena RPi 4 sönder på grund av överhettning. RPin var innesluten i den vanligaste inbyggnadskåpan för RPi 4 utan kylflensar. Jag gjorde två anrop via wifi var efter ingen mer kontakt gick att erhålla. Därefter satte jag på en kylflens men det var för sent. Så man ska ta varningen om stor värmeutveckling på allvar.


2019-10-06

ESP8266 försök.

Nu ger jag upp försöken med ESP8266. Hur jag än försöker så lyckas jag inte att programmera ESP8266, ej heller lyckas jag få någon kontakt medden. I försöket där jag lyckades få igång wifi har havererat efter det jag provat en annan sketch. Efter det gick det inte längre att ladda in en ny sketch.
Detta innebär för min del slutet att jobba med ESP8266.


2019-09-22

ESP8266 försök.

Jag har gjort nya försök med ESP8266 men inte lyckats denna gång heller.
Jag har beställt lite utrustning (USB till seriell-adapter FT232) från Kjell&Co men det fanns inte på lager och skulle dröja 1-2 veckor innan det skickas.
Jag hoppas att adaptern ska ge mig möjlighet att ansluta ESP8266 till min PC och den vägen få kontakt med ESP8266. Så nu blir det att vänta och se om jag lyckas med nästa försök.


2019-09-19

Error vid siteanrop .

Den 19 augusti skrev jag om ett fel vid anrop av en site.
Idag verkar det fungera som det ska.
Nja, det fungerade några gånger men sedan återkom felet.


2019-09-18

Raspberry Pi 4B - Uppgradering och vncviewer.

Här om dagen blev jag uppmanad att uppgradera en av mina Raspberry Pi 4B och då gick VNCviewer åt skogen. I VNCviewer blev det bara en grå yta.
Jag löste problemet genom att radera vncviewer. Paketet heter realvnc-vnc-viewer och kommandot blir sudo apt-get remove realvnc-vnc-viewer.
Därefter installerade jag VNC igen genom att aktivera VNC med raspi-config och starta om RPi. Sedan fungerade vncviewer.


2019-09-13

Mageia 6.

Jag har haft problem med Mageia 6 och programmet webmin. Problemet orsakades av att när jag använde webmin gav det signal om att det fanns en uppgradering. Jag klickade på länken och webmin uppgraderades men sedan gick det inte att starta webmin. Det gick heller inte att avinstallera webmin, den var låst. Jag sökte då hjäp på Mageia Forum. Nu på morgonen fick jag instruktioner på hur manskulle göra. Jag följde instruktionerna. Detta fick till följd att den "gamla" versionen av webmin återinstallerades.
Nu fungerar webmin som avsett. Hurra!


2019-09-08

Raspberry Pi.

För första gången har jag provat att uppgradera OS. I detta fall från jessie till strech. Jag följde dessa instruktioner.
Över 600 filer uppgraderades.
Uppgraderingen stannade vid följande:
Förbereder att packa upp .../dphys-swapfile_20100506-3_all.deb ...
Varpå jag avbröt och började om uppgraderingen - 982 filer - 704 MB - 6 minuter och 27 sekunder.
Denna gång fungerade Förbereder att packa upp .../dphys-swapfile_20100506-3_all.deb ...
Hela uppgradering tog flera timmar.


2019-09-01

Mageia 7.

Jag bytte hårddisk för att kunna installera Mageia 7. Jag försökte först med Mageia 7.1 ett flertal gånger men det gick inte. Därpå försökte jag med Mageia 7.0 och lyckades med installatioen. För mig verkar det vara något som är knas med Mageia 7,1 iso.
Arbetet var tidsödande och jag saknade mängder med viktig data. Eftersom jag inte gjorde en uppgradering från Mageia 6 så har jag valt att byta tillbaka till den gamla hårddisken på grund av att jag inte fick med mig viktiga data.